17 Kasım 2016 Perşembe

İkinci el eşya alan yerler İstanbul

Hiç yorum yok :
Bu nedenle İstanbul’da her türlü eşyaya alıcı bulmanız da oldukça kolaydır. İkinci el eşya alan yerler İstanbul için vazgeçilmez pazarlar içinde yer almaktadır. İkinci el eşya alan yerler İstanbul’da birden farklı semtte birden fazla mağazaya rastlayabilirsiniz. İkinci el eşya alan yerlerde farklı semtlere göre çok farklı eşyalara da rastlamanız mümkündür.

Mesela Cihangir sokaklarında bir ikinci el eşya alan yere rastladıysanız içerisini muhakkak gezmenizi tavsiye ederim. Birbirinden farklı koltuklar, farklı renklerde bulunan berjerler aynı zamanda dekorasyonunuz için de aklınıza farklı fikirler getirecektir muhakkak. İkinci el eşya alan yerler İstanbul’da her semtte size farklı hayatların kesintilerini sunmaktadır. Bu hayatlara bir dönem eşlik etmiş birbirinden farklı koltukları, tasarım abajurları, berjerleri evinizin bir köşesinde yeniden kullanılabilir hale getirmek size de farklılık getirecektir.



İkinci el eşya alırken seçme şansınızın çok olması da farklı seçeneklerin bir arada bulunması da ikinci el eşya alanlar için bir avantaj niteliği taşımaktadır. İkinci el eşyaların ruhları olduğuna inanan ve bu nedenle sıklıkla sahaflar çarşısından kullanılmış kitaplar seçiyorsanız mutlaka ikinci el eşya alan yerler İstanbul içinde kendinize bir yer bulabilirsiniz. Bu zevkli alışverişiniz size iyi gelecektir.

Mısır Çarşısı, Eminönü'nde Yeni Camii'nin arkasında ve Çiçek Pazarı'nın yanında kendine yer bulmuştur. İstanbul'un en eski ve ünlü kapalı çarşılarından biri olarak anılmaktadır. Aktarlarıyla meşhur bu çarşıda halen tabii ilaçlar, baharat, çiçek tohumları, nadir bitki kök ve kabukları gibi eski geleneğine uygun ürünlerin yanı sıra; kuruyemiş, şarküteri ürünleri, değişik gıda maddeleri de tezgâhlarda yer almaktadır. Bizans zamanında Makro Envalos adında bir çarşının aynı yerde bulunduğu bilgisi ispat edilemese de dilden dile dolaşmaktadır. Tarihi yapı bugün ki halini, 1660 yılında Turhan Sultan tarafından Hassa baş mimarı Kâzım Ağa'ya yaptırılarak almıştır. Yapının ilk yapıldığı yıllarda ismi Yeni Çarşı ya da Valide Çarşısı olarak geçmekteydi ve anlatılanlara göre Mısır'dan alınan vergilerle inşa edilen çarşı, 18. yüzyıldan sonra bugün bilinen adıyla kullanılmaya başlamıştır. 1691 ve 1940'ta iki büyük yangın tehlikesini atlatan tarihi çarşı günümüze kadar gelerek korunmaya devam etmektedir. Çarşı, son olarak 1940-1943 yılları arasında İstanbul Belediyesi tarafından restore edilmiştir.

Mısır çarşısı oldukça eski tarihi dokusunu günümüzde de korumaktadır. İstanbul’a gelen yerli yabancı tüm turistlerin mutlaka uğradığı bu çarşı görülmesi gereken nadir yerlerden biridir. İkinci el eşya alan yerler İstanbul’da mısır çarşısının yakınlarında da bulunmaktadır. Bu civarda bulunan ikinci el eşya satan yerler genellikle tarihi geçmişi olan antika değeri taşıyan ikinci el eşyalar satmaktadır. İkinci el eşyalar alan yerler İstanbul’da genellikle bu civarda daha farklı bir alıcı ve satıcı kitlesine sahiptir. İkinci el eşya alan yerler İstanbul içinde farklı semtlere göre farklı alımlar yapmaktadır. Bunun en belirgin örneği mısır çarşısı civarında bulunan yerlerin sattığı ikinci el eşyaların tarihi kıymeti olması olacaktır.


Bu çarşı içinde gezerken ve civarında ikinci el eşya alan yerleri gezerken İstanbul’un eski evlerinin kokusunu burnunuzda duyacaksınızdır şüphesiz. İkinci el alan yerler İstanbul içinde en çok mısır çarşısı civarında size farklı tarihi bir doku yaratmaktadır. Bu dokunun bir parçası olmak için İstanbul ziyaretiniz sırasında bu çarşı ve civarını gezmenizi öneririz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder