8 Kasım 2016 Salı

Kürek Çekme Cezası Ne Demektir?

Hiç yorum yok :

            Kürek çekme cezası ne demektir? Kürek çekme cezası bir suç işlemiş vatandaşın yelkenli gemilere geçilmeden önce suçlu vatandaşlara verilen geminin küreklerini çekme cezası bir farklı deyişle günümüzün ağırlaştırılmış müebbet cezasına denktir. Eski zamanlarda gemilerin küreğini çekerek uygulanan ceza tipidir. Kürek çekme cezası 16. yüzyılın başlarında Venedik’te uygulandığı ve oradan da Osmanlı Devletinin ceza sistemine oturması düşünülen ağır bir ceza sistemidir.

            Kürek çekme cezası adam öldürmek veya öldürmekle itham, yan kesicilik ve hırsızlık, eşkıya gibi milletin kazancında gözü olanlara ve onlara yardım edenlere, fuhuş yapanlara, evrakta sahtecilik yapma, kalpazanlık yapma, sahtekârlık yapma, padişahın vermiş olduğu fermana itaatsizlik, bir malın kilosunu eksik tartma yani satışa hile katma, padişahın tuğrasının taklidi, devlete karşı casusluk yapma aynı zamanda bilerek bir ormanın yangınına sebep olma durumlarında kalmış bir suçlunun almış olduğu cezadır. Bu ceza kimi suçlara göre azalırken kimi suçlara görede artabilir hatta ağırlaştırılmış müebbet haline de gelebilir.



            Biraz öncede belirttiğim gibi kürek çekme cezasının süresi işlenmiş olan suça göre değişiklik göstermektedir. Cezanın en kısa süresi 6 ay en uzun süresi ise müebbet halini alarak vuku bulmuştur. Bunun akabinde suçlunun hayattaki rolü ve özel yaşantısı gözetilerek 6 aydan daha kısa bir süreç içinde ceza alanlarda olmuştur.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder